Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

KONSEP FRANCAIS

Date    : 2 January 2017
Source : MyMetro

Kepala Batas: Azliz Enterprise pengeluar Art Dadih Ice Cream merangka pelan pemasaran lebih tersusun termasuk menggunakan konsep ala francais bagi membolehkan lebih ramai peniaga Bumiputera terbabit dalam perniagaan ais krim.

Syarikat Bumiputera itu yang beroperasi di Perda Bumbung Lima, dekat sini, sebelum ini mencipta fenomena Dadih Cikedut yang popular di pantai timur.

Pengurus Azliz Enterprise, Azhar Kasim berkata, pihaknya merancang menggunakan konsep ala francais bagi membolehkan Art Dadih Ice Cream dijual dengan lebih berkesan.

Katanya, pihaknya akan bekerjasama dengan Perbadanan Nasional Berhad (PNS) dalam usaha melaksanakan konsep berkenaan dalam perniagaan ais krim.

“Ketika ini, lima individu menyatakan minat untuk menjadi francaisi dan kami menyasarkan 20 francaisi dilantik pada tahun depan.

“Francaisi dipilih dari Pulau Pinang serta Kedah dan jumlahnya dikawal bagi mengelakkan pertembungan lokasi perniagaan,” katanya.

Art Dadih Ice Cream didatangkan dalam lima perisa asli iaitu durian, oreo, coklat, vanila dan strawberi manakala tiga perisa tambahan bagi dadih iaitu jagung, mangga dan keladi. Dadih cikedut dijual pada harga RM3.50 sebotol (atau pakej 3 botol RM10), ais krim kon (RM1) manakala ais krim plus dadih (RM3).

Azhar berkata, pakej ala francais bagi produk ais krim membabitkan modal antara RM6,000 hingga RM7,000 dan francaisi akan diberi kios kecil, kain rentang serta peti sejuk dan mereka yang berminat boleh melayari Facebook Art Dadih.

“Masih kurang Bumiputera menceburi perniagaan ais krim menyebabkan kami menggunakan konsep ala francais supaya lebih ramai berpeluang menceburi perniagaan itu. Francaisi boleh memilih lokasi perniagaan sendiri kerana mereka tahu tempat menjadi tumpuan ramai,” katanya.

Selain serbuk dadih yang memasuki pasaran Singapura Januari tahun depan, hasil kerjasama dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), premis bagi produk Art Dadih Ice Cream pula akan dibuka di Sabah dan Brunei.

**The news are only available in Bahasa Malaysia version due to its copyright. No translation can be made**

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Related Link

Ministry Subsidiaries Agencies Others
KPDNKK Gloria Jean's MKM SKM SSM MyIPO MyCC Bank Rakyat myGov MSC

Feedback PNS