Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

YBhg. Dato’ Azmi bin Mohd Ali

YBhg. Dato‘ Azmi bin Mohd Ali
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas


Dato' Azmi

YBhg. Dato’ Azmi bin Mohd Ali telah dilantik sebagai Pengarah Perbadanan Nasional Berhad sejak 2 Ogos 2011.  Beliau adalah ahli Jawatankuasa Pelaburan Lembaga Pengarah PNS.

Beliau merupakan seorang peguam korporat dan komersial yang terkemuka dan disegani dengan pengalaman selama 27 tahun.   Beliau adalah Rakan Kongsi Kanan di Tetuan Azmi & Associates, sebuah firma undang-undang korporat dan komersial terkemuka di Malaysia dengan hampir 62 peguam sejak tahun 2000. Sebelum itu, beliau adalah Rakan Kongsi di Tetuan Hisham, Sobri dan Kadir dari tahun 1995 ke tahun 2000. Beliau juga merupakan Pengarah TerraLex, sebuah jaringan perundangan antarabangsa.

Beliau memulakan kerjayanya di Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) pada tahun 1984 dan meninggalkan pekerjaannya di PETRONAS sebagai Head of Gas/New Ventures, Upstream Legal Department pada tahun 1990 untuk mengamalkan undang-undang di sebuah firma undang-undang, Tetuan T. Tharu & Associates dari tahun 1990 ke tahun 1995.

Pengalaman dan kemahiran yang luas di dalam bidang undang-undang korporat telah didokumentasikan dan diperakui melalui pelbagai penerbitan antarabangsa seperti Asia Law Profiles dan dalam setiap edisi Legal 500 untuk beberapa tahun kebelakangan ini.  Beliau menerima pengiktirafan konsisten sebagai peguam korporat terkemuka di Malaysia

Beliau adalah pemegang LLB (Kepujian) Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, Universiti Malaya, Malaysia dan LLM (Sarjana Undang-Undang) dalam Undang-Undang Perniagaan Amerika Syarikat dan Global dari Universiti Suffolk (Suffolk University), Boston. Beliau juga merupakan Adjunct Profesor Undang-Undang di Fakulti Undang-undang, Universiti Islam Antarabangsa.

Dato ‘Azmi adalah felo di Pusat Pengajian Undang-undang Antarabangsa (yang berpangkalan di Salzburg) dan juga telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia sebagai ahli jawatankuasa kajian semula perundangan bagi meningkatkan kemajuan Perbankan Islam di Malaysia. Selain itu, beliau juga merupakan ahli peguam Kumpulan Gerson Lehrman.

Dato’ Azmi juga merupakan ahli Lembaga Pengarah Cliq Energy Berhad, SP Setia Berhad dan Pernec Integrated Network Systems Sdn Bhd, Lembaga Pemegang Amanah UTM Endowment, Pengarah Akademi Kepimpinan Asia Tenggara yang berpusat di Atlanta, Georgia Amerika Syarikat, Ahli Lembaga Yayasan Laporan Kewangan dan Pengarah Check 6 Bakti Sdn. Bhd.

Undian

Tahukah anda bahawa pembayaran pembiayaan ansuran bulanan boleh dilakukan melalui JomPay?

Pautan

Kementerian Anak Syarikat Lain – lain
myGov Gloria Jean's MSC

Maklumbalas PNS