Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Sedia Dana RM3 Juta

Date     : 11 April 2017
Source : MyMetro

Perbadanan Nasional Berhad (PNS) memperuntukkan pelaburan RM3 juta bagi pelaksanaan skim sewaan trak makanan membabitkan penyediaan 20 trak bermula suku kedua tahun ini.

Pengarah Urusannya Datuk Syed Kamarulzaman Syed Zainol Khodki Shahabudin berkata, peruntukan itu membabitkan pembelian trak makanan sebelum diubah suai mengikut keperluan khusus usahawan yang layak.

“Kami menerima sambutan menggalakkan bagi skim ini dengan kebanyakan pemohonan datang daripada usahawan sektor makanan dan minuman, namun kami terbuka jika ia datang daripada segmen perniagaan lain,” katanya selepas taklimat pelan strategik PNS 2017.

Beliau berkata, skim itu adalah inisiatif yang diwujudkan PNS bagi memberi peluang kepada usahawan baru menjalankan perniagaan memandangkan kos untuk memulakan perniagaan tinggi terutama membabitkan kos penyewaan kedai.

Menurutnya, perkembangan skim itu masih di peringkat awal dan pihaknya kini dalam proses merangka polisi berkaitan skim itu bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dengan baik apabila dimulakan nanti.

Katanya, PNS akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk membolehkan usahawan terbabit dapat menjalankan perniagaan masing-masing.

“Selain itu, kami juga akan bekerjasama dengan francais dan francaisor yang memiliki kepakaran dan pengalaman untuk menggalakkan perniagaan seumpama ini, sekali gus dapat memberi bimbingan dalam aspek pengurusan perniagaan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya tidak keberatan memperuntukkan jumlah pelaburan lebih tinggi jika terdapat permintaan daripada usahawan tempatan.

“Kami akan cuba membantu usahawan tempatan berdasarkan kemampuan kami dan skim ini akan dimulakan dengan penyediaan 20 trak makanan terlebih dulu meskipun kami memiliki keupayaan untuk menyediakan lebih banyak trak dengan rakan kerjasama kami,” katanya.

Tahun ini, PNS memperuntukkan RM28 juta bagi memberi fokus pengukuhan kepada program francais dan pembangunan keusahawanan serta pengembangan jenama.

**The news are only available in Bahasa Malaysia version due to its copyright. No translation can be made**

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Poll

Your opinion on the Practical Student Programs implemented by PNS?

Related Link

Ministry Subsidiaries Agencies Others
KPDNKK Gloria Jean's MKM SKM SSM MyIPO MyCC Bank Rakyat myGov MSC

Feedback PNS