Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Kejatuhan ringgit untungkan pelabur

Date : 19/9/15
Source : Utusan Online

KUALA LUMPUR 18 Sept. – Kejatuhan ringgit ketika ini dilihat sebagai peluang terbaik kepada pelabur luar untuk membawa masuk produk mereka menembusi pasaran Malaysia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hamzah Zainudin berkata, senario tersebut seterusnya akan menurunkan kos perniagaan dan sekali gus memberi pulangan yang positif kepada pelabur.
Ujarnya, KPDNKK juga akan membantu pelabur asing khususnya usahawan francais luar negara bagi urusan yang berkaitan dengan pendaftaran perniagaan di negara ini.

“Saya yakin Malaysia berpotensi untuk muncul sebagai hab francais bagi rantau Asia Tenggara, sekaligus menjadi platform untuk mencapai tahap sebagai negara berpendapatan tinggi pada tahun 2020,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau sebelum itu mengetuai delegasi Malaysia dalam sesi pemadanan perniagaan bersama penggiat francais di London.

Yang turut hadir Pengerusi Perbadanan Nasional Bhd. (PNS) Datuk Seri Syed Ali Syed Abbas AlHabshee; Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad, wakil-wakil agensi di bawah KPDNKK, wakil daripada Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Bhd. (Angkasa) dan Maybank manakala wakil United Kingdom pula diwakili oleh lima jenama francais dan enam persatuan industri francais.

Sementara itu Syed Ali berkata, sesi pemadanan perniagaan tersebut bukan sahaja menyediakan peluang yang baik untuk pertumbuhan industri francais Malaysia malah dapat mengukuhkan hubungan industri dengan syarikat-syarikat francais yang terkenal di United Kingdom.

Katanya, PNS dengan kerjasama kementerian dan penggiat industri francais yang lain akan terus berusaha memperkenalkan jenama francais tempatan ke pentas global menerusi penyertaan dalam misi perdagangan luar negara, selain melaksanakan lebih banyak inisiatif berbentuk pertukaran ilmu.

“Dalam masa yang sama, PNS juga akan mengenal pasti perniagaan tempatan yang telah bertapak di Eropah untuk dijadikan perniagaan francais seterusnya di bawa ke Malaysia,” katanya.

**The news are only available in Bahasa Malaysia version due to its copyright. No translation can be made**

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Related Link

Ministry Subsidiaries Others
myGov Gloria Jean's MSC

Feedback PNS