Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Banyak sebab pinjaman tidak lulus

Date : 17/9/15
Source : Utusan Online

KUALA LUMPUR 16 Sept. – Seringkali perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan merungut betapa sukarnya untuk mendapat kelulusan pin­jaman daripada institut perbankan mahupun agensi-agensi kerajaan.

Perbadanan Nasional Bhd. (PNS), antara agensi berkaitan kerajaan selain Perbadanan Usahawan Nasional Bhd. dan Bank Rakyat menyediakan pelbagai dana serta kemudahan pembiayaan kepada usahawan bumiputera.

Pengarah Urusan PNS, Datuk Syed Kamarulzaman Syed Zainol Khodki Shahabudin berkata, beberapa faktor tertentu seperti sejarah kredit peminjam yang lemah memberi kesan terhadap proses kelulusan pinjaman.

Katanya, institusi kewangan lazimnya mempunyai polisi dan kaedah dalaman tersendiri untuk mengukur skor kredit pinjaman. Bagi cadangan berdaya maju dan berpotensi, pastinya pihak bank akan memberi pertimbangan sewajarnya.

“Pelbagai punca penolakan permohonan pinjaman termasuk pemohon tidak mempunyai keupayaan untuk membayar balik, tujuan pinjaman tidak selaras dengan kemudahan dipohon dan keputusan kewangan pemohon tidak memuaskan.

“Selain itu, pemohon mempunyai pinjaman luar yang banyak sehingga mengakibatkan jumlah pinjaman lebih tinggi daripada modal dan pengendalian akaun semasa tidak memuaskan oleh pemohon juga antara sebab PKS tidak mene­rima pinjaman,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui baru-baru ini.

Laporan atau sejarah kredit kebiasaannya dirujuk oleh institusi kewangan melalui Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) yang menyimpan data mengenai kemudahan kredit yang belum jelas termasuk jenis kemudahan kredit, had kredit, baki hutang dan rekod pembayaran.

Agensi rujukan kre­dit, Credit Tip Off Service Sdn. Bhd. (CTOS), manakala menyenaraikan maklumat tentang bankrap atau petisyen terhadap perseorangan dan syarikat yang sedang atau sudah bebas dari status bankrap.

Mengenai kriteria ditetapkan PNS, Syed Kamarulzaman berkata, pihaknya akan menilai secara terperinci keperluan kos projek agar dana pembiayaan yang bakal diberikan digunakan sebaik-baiknya.

**The news are only available in Bahasa Malaysia version due to its copyright. No translation can be made**

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Related Link

Ministry Subsidiaries Others
myGov Gloria Jean's MSC

Feedback PNS