Menu

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

PNS Komited Lahirkan Usahawan Francais

Date : 7/3/2015
Source : Cosmo

 

Dalam Islam ada disebut, sembilan daripada 10 pintu rezeki itu datangnya daripada berniaga. Falsafah masyarakat Cina pula berbunyi: “Dunia perniagaan penuh dengan sepak terajangnya. Oleh itu, peniaga perlu mempersiapkan dirinya dengan seni kung fu perniagaan bagi menghadapi sebarang bentuk serangan dan kemungkinan mendatang.”

Kedua-dua falsafah ini menunjukkan bahawa kepentingan berniaga amat ditekankan oleh setiap ajaran di dunia kerana ia mampu memberi kesenangan meskipun terdapat banyak cabaran dan risiko yang mendatang.

Tidak kiralah sama ada berniaga secara kecil-kecilan di kampung-kampung, kedai runcit di bandar, syarikat multinasional mahupun sistem perniagaan francais, kesemuanya mempunyai cerita yang tersendiri.

Bagi usahawan Suhaime Mokhtar, 34, penglibatannya dalam bidang perniagaan itu mempunyai berkaitan dengan minatnya terhadap pembuatan kopi.

Ketika itu, dia berkhidmat sebagai Pengurus Latihan di Perbadanan Nasional Berhad (PNS) yang bertanggungjawab memberi latihan dan kursus kepada para barista, francaisor atau francaisi yang berdaftar dengan syarikat tersebut.

“Suatu hari, seorang pelatih mencabar saya membuka perniagaan sendiri, berbanding menjadi pengurus latihan yang hanya petah berkata-kata.

“Saya terpukul dengan pertanyaan tersebut. Ia seolah-olah menyatakan saya sekadar tahu memberikan penerangan mengenai perniagaan francais tanpa mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut.

“Jadi, bagaimana saya boleh memberi nasihat kepada orang lain untuk berniaga, sedangkan diri sendiri pun makan gaji?” soalnya mengimbau detik permulaan beliau menceburi bidang perniagaan.

Tambah anak muda yang berasal dari Ampang, Selangor itu, selepas mendapat nasihat daripada salah seorang orang penting di PNS, dia mengambil alih cawangan Gloria Jean’s Coffees di Subang Parade, Subang Jaya, Selangor dengan menjadi francaisi bagi kafe yang dimiliki oleh pemegang francais induknya, Malaysian International Franchise Sdn. Bhd. (MyFranchise), iaitu sebuah anak syarikat PNS.

“Dari situ, baru saya sedar bahawa bukan mudah untuk berniaga kerana saya hampir-hampir putus asa apabila perniagaan tersebut mengalami kerugian pada tahun pertama beroperasi.

Pages: 1 2 3

Poll

Do you know that your monthly financing installment payment can be made via JOMPay?

Related Link

Ministry Subsidiaries Others
myGov Gloria Jean's MSC

Feedback PNS